18 de nov. 2007

Jean-Claude Izzo


Aquesta tarda he acabat de llegir Total Khéops, la primera novel·la de la trilogia que l'escriptor marsellès Jean-Claude Izzo (1945-2000) va escriure amb el policia Fabio Montale com a protagonista. L'he llegida en francès, editada a Folio policier, de Gallimard i -diccionari en mà- he après un munt d'expressions en argot, però em consta que en català va ser editada a la colecció de novel·la negra de Límits Editorial, d'Andorra.

Qui vulgui conèixer més Jean-Claude Izzo pot entrar a www.jeanclaude-izzo.com/ . Està en francès i dóna una visió molt completa del poeta, periodista i escriptor.

Total Khéops és una novel·la transgressora que ens porta a una Marsella on milers de persones malviuen en els seus barris perifèrics, amb una barreja de cultures important i un racisme a flor de pell. La Marsella de les màfies, del Front Nacional de Jean Marie Le Pen i de les esperances dels marginats per tenir un futur millor. Fabio Montale, el policia atípic que pren partit des de la seva honestedat personal, ens porta també pels racons de la ciutat, en un itinerari no només sociològic sinó també musical, literari i gastronòmic.

És una novel·la negra però és molt més que això. Absolutament recomanable.

2 comentaris:

  1. pas res d'apondre sus çò qu'as dich!
    te recomandi Solea e Chourmo per acabar la trilogia... ieu los legiguèri pas dins l'òrdre, comencèri per Solea e es lo qu'aimi melhor.
    dins un autre biais, Jean cLaude Izzo a escrich tb le Soleil des Mourants qu'es plan recomandable tb!

    ResponElimina
  2. Vaig comprar també Solea i Chourmo amb Total Khéops a Le Flo des Mots. Estan en llista d'espera.

    Mercès per la recomanació de Le Soleil des Mourants. En prenc nota.

    ResponElimina