
Jo ignorava, evidentment, que aquell senyor de dalt del cavall era Sant Jordi, i encara més que fos obra d'un gran escultor que es deia Josep Llimona. Per a mi, suposo que com per a tots els xiquets, l'element que destacava i que donava nom a la plaça en el meu breu catàleg d'indrets viscuts, era el cavall, un pèl més esbelt però poderós com els que veia arrossegant els carros que tornaven del tros els vespres d'estiu, quan sortíem a la fresca amb els iaios. Mirant el cavall de Montjuïc em ressonava el soroll sec de les ferradures sobre les llambordes del carrer.
Ara a la Ràpita ja no es veuen carros ni cavalls, llevat d'ocasions molt concretes. Ahir, però, remenant llibres a les paradetes de la plaça, les alamedes de quan era xiquet, em va venir el record del Sant Jordi de Llimona, que aguanta a sol i serena el pas dels anys en aquell Montjuïc de la infantesa.
Ja veus, jo vaig estar molt temps també sense saber qui era el genet. Quan érem jovenetes de vegades anàvem fins al 'cavall de bronze' que era com en dèiem, de l'estàtua.
ResponEliminaJo vaig nàixer el 61 i vivia de petit a Hostafrancs a la falda de Montjuïc. M'ha agradat veure el teu comentari,perque jo també anava amb la meva mare i cosins i també deiem "anem al cavall". Avuí precisament he anat a veure les noves construcciond de la Plaça Europa i he vist el cavall des de la Granvia.
ResponEliminaDesprés m'he dedicat a la història de l'art i vaig averiguar qui era el genet. Soc també un amant de l'obra de Llimona i el Sant Jordi nu amb el ritme contrastat amb el cavall, sempre m'ha encantat.
Jordi Carreras